Alles over het Festas Santos Populares festival in Lissabon

jun 13, 2024 | Stedentrips

Festas Santos Populares is hét festival van Lissabon wat levendig eerbetoon is aan de patroonheiligen van de stad, met name Sint Antonius. Dit festival dat de hele maand juni duurt vat het hart en de ziel van Lissabon samen met zijn rijke tradities, gemeenschapszin en kleurrijke vieringen. Wij hebben een artikel gemaakt over dit levendige en culturele  festival waarbij we eigenlijk iedereen aanraden om dit een keer mee te pakken tijdens een vakantie in Portugal of een stedentrip in Lissabon.

Een feest in de aorta van Lissabon

Het epicentrum van het Festas Santos Populares ligt in de historische wijken van Lissabon, zoals Alfama, Bairro Alto en Graça. De straten veranderen in een oase van versieringen en de geur van gegrilde sardines vult de lucht. Deze wijken zijn doordrenkt van traditie en vormen een perfect decor voor de festiviteiten. Als je tijdens het festival door deze gebieden loopt, is het alsof je een ander tijdperk binnenstapt, waar gemeenschap en traditie naadloos in elkaar overgaan.

Het hoogtepunt van het festival is de Marchas Populares, een grote parade op de Avenida da Liberdade. Deze parade biedt uitgebreide kostuums, muziek en dansvoorstellingen van verschillende buurtgroepen. Maanden van voorbereiding gaan zitten in het creëren van de perfecte voorstelling, waarbij de trots en creativiteit van elke buurt wordt getoond. De parade is een spectaculaire weergave van kleur, geluid en beweging, die zowel de lokale bevolking als toeristen boeit.

Belangrijke gebeurtenissen en tradities

Sint-Antoniusdag (13 juni): Deze dag markeert het hoogtepunt van het festival met speciale missen en straatoptochten. De avond ervoor, op 12 juni, bruist Lissabon van de muziek, dans en de beroemde straatfeesten. St. Anthony’s Day is niet alleen een religieuze viering; het is een algehele viering van het culturele erfgoed van Lissabon.

Marchas Populares: Deze parade, gehouden op 12 juni, is een levendige showcase van de creativiteit en competitieve geest van de wijken van Lissabon. Groepen voeren gechoreografeerde routines uit, beoordeeld op hun beste prestaties. De voorbereiding voor dit evenement begint maanden van tevoren, met repetities, kostuumontwerp en choreografie, waardoor het een langverwacht evenement is.

Casamentos de Santo António: Als weerspiegeling van de rol van Sint Antonius als patroonheilige van geliefden, trouwen meerdere paren in een massaceremonie, gevolgd door parades door de stad in oldtimers. Deze traditie dateert uit 1958 en is een hoogtepunt van het festival en symboliseert liefde en gemeenschap.

festas santos populares lissabon

De Arraiais: straatfeesten

De hele maand juni worden de straten van Lissabon openbare openluchttheaters voor levendige arraiais. Deze straatfeesten bieden live bands die traditionele Pimba-muziek spelen, eetkraampjes met gegrilde sardines, chorizo en andere Portugese lekkernijen, vergezeld van lokale wijn en sangria. Arraiais zijn niet zomaar feesten; Ze zijn een manier voor gemeenschappen om samen te komen, hun erfgoed te vieren en van elkaars gezelschap te genieten.

Elke buurt heeft zijn eigen unieke stijl van vieren, maar de rode draad is de vrolijke sfeer. Van geïmproviseerde dansen tot spontane zang, de straatfeesten zijn een levendig en integraal onderdeel van de Festas Santos Populares. Bezoekers worden met open armen ontvangen, waardoor het een inclusieve en boeiende ervaring wordt. Als toerist word je door iedereen verwelkomd en ze willen dat iedereen mee deelt in de feestvreugde.

Culinair genieten

Eten is een centraal onderdeel van de Festas Santos Populares. Gegrilde sardines zijn hét culinaire hoogstandje van dit festival, geworteld in een legende die verband houdt met Sint Antonius, die naar verluidt tot de vis heeft gepredikt. De traditie van het eten van sardines gaat eeuwen terug en is een heerlijke manier om deel te nemen aan de festiviteiten.

Andere culinaire hoogtepunten zijn caldo verde (groene soep), een traditionele Portugese soep gemaakt met boerenkool, aardappelen en chorizo. Gebak zoals pasteis de nata (custardtaartjes) en bolos de mel (honingkoekjes) zijn ook populair tijdens het festival. De traditie van het schenken van manjericos, kleine potjes basilicum met liefdesgedichten, geeft een charmant tintje aan het festival. Deze basilicumpotten worden vaak aan dierbaren gegeven als teken van genegenheid en geluk. Een heerlijke kater maaltijd is het lokale gerecht Francesinha, waarmee je weer de hele dag door kunt.

Tijdlijn en schema van evenementen

Het festival heeft een goed gestructureerde tijdlijn die ervoor zorgt dat er in juni bijna elke dag wel iets gebeurt. Hier is een overzicht van de belangrijkste data en evenementen:

Begin juni: Versieringen gaan omhoog in buurten en de voorbereidingen voor de parade en straatfeesten worden geïntensiveerd.

12 juni: De Marchas Populares parade op de Avenida da Liberdade. Dit is een van de meest populaire evenementen en trekt grote menigten om de optredens te zien.

13 juni: Sint-Antoniusdag, met religieuze ceremonies, processies en de Casamentos de Santo António.

Midden tot eind juni: doorlopende straatfeesten (arraiais), concerten en culturele evenementen in heel Lissabon.

Elke dag van het festival brengt iets nieuws, van geïmproviseerde muzikale optredens tot georganiseerde culturele tentoonstellingen. De flexibiliteit van het schema stelt bezoekers in staat om op hun gemak deel te nemen aan de vieringen.

sardines lissabon festival

Plan je bezoek

Het ervaren van de Santos Populares vereist enige planning. Het is zeer aan te raden om vooraf accommodatie te boeken, aangezien het festival veel bezoekers trekt. Deelnemen aan de festiviteiten biedt een uniek inzicht in de levendige cultuur en levendige sfeer van Lissabon.

Voor de beste ervaring dompel je jezelf onder in de lokale cultuur door in de historische buurten te verblijven. Dit geeft je niet alleen gemakkelijk toegang tot de evenementen, maar stelt je ook in staat om het dagelijkse leven en de tradities van Lissabon te ervaren.

Meer over de festiviteiten in Lissabon

Naast de primaire evenementen omvatten de Festas Santos Populares tal van concerten, culturele optredens en kunsttentoonstellingen verspreid over de stad. Deze evenementen bieden een diepere duik in de artistieke en culturele scene van Lissabon, van traditionele fadomuziek tot hedendaagse kunsttentoonstellingen.

Concerten en optredens: Op verschillende pleinen en openbare ruimtes worden concerten gehouden, variërend van fado, de soulvolle traditionele muziek van Lissabon, tot hedendaagse pop- en rockoptredens. Deze gratis evenementen zijn een geweldige manier om te genieten van lokale en internationale muziekacts.

Culturele tentoonstellingen: Musea en galerijen hebben vaak speciale tentoonstellingen die de rijke geschiedenis en culturele evolutie van Lissabon belichten, wat zorgt voor een goed afgeronde feestelijke ervaring. Deze tentoonstellingen zijn een geweldige manier om meer te weten te komen over het verleden van de stad en de invloed ervan op de hedendaagse cultuur.

Conclusie

Het Festas Santos Populares is meer dan alleen een festival; het is een viering van de identiteit en gemeenschapszin van Lissabon. Of je nu geniet van de kleurrijke parades, danst in de straten of geniet van lokale delicatessen, dit festival biedt een meeslepende ervaring in de culturele hartslag van Lissabon. Doe mee met de festiviteiten en ontdek waarom de Santos Populares een must-see is op de culturele kalender van Lissabon.

Door uw bezoek te plannen rond de belangrijkste evenementen van het festival en het rijke erfgoed van de stad te verkennen, kunt u ten volle genieten van de vrolijke en inclusieve sfeer die de Festas Santos Populares kenmerkt. Dit festival is een bewijs van de blijvende geest en levendige cultuur van Lissabon en biedt onvergetelijke herinneringen voor iedereen die aanwezig is.