Festivals in Krakau

jun 6, 2024 | Stedentrips

In 2000 werd Krakau uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Sindsdien is het alleen maar beter geworden! Krakau barst van de musea, heeft een van de beste theaters van Polen (en een van de oudste ter wereld), en is elk jaar het toneel van een heleboel festivals en vieringen. Er is echt altijd wel iets te beleven in deze stad. Sommige festivals trekken bezoekers van heinde en verre, zowel uit Polen als uit andere landen.

Wat zo gaaf is aan de festivalkalender van Krakau, is dat er echt voor iedereen wel iets leuks tussen zit. Of je nu jong of oud bent, uit welke hoek van de wereld je ook komt, en wat je interesses ook zijn, er is altijd wel een festival dat je aanspreekt. Dus als je van plan bent om een keer naar Krakau te gaan, check dan zeker de festivalkalender – je zult er geen spijt van krijgen! Wij benoemen hier een aantal van deze festivals in Krakau.

Juwenalia

Het is een jaarlijks studentenfestival dat in mei plaatsvindt, net voordat de zomerexamens beginnen. Juwenalia is een eeuwenoude traditie die helemaal teruggaat tot de 15e eeuw, toen het voor het eerst in Krakau werd gevierd. Afhankelijk van de stad en universiteit kan het festival een andere naam hebben, zoals Medykalia of Ekonomalia.

Elk jaar worden er optochten georganiseerd waarbij studenten zich verkleden in hilarische kostuums. Er zijn openluchtconcerten (meestal gratis voor studenten met een studentenkaart), optredens en natuurlijk veel drank. Het is dé ultieme kans voor studenten om nog één keer helemaal los te gaan voordat de boeken en notities weer op tafel moeten.

Voor ongeveer 27.000 studenten is dit waarschijnlijk de enige kans om de stad compleet over te nemen en te feesten alsof er geen morgen is. Dat betekent non-stop feesten, barbecues en concerten. Elk jaar overhandigt de burgemeester symbolisch de sleutels van de stad aan de feestende studenten met hun robijnrode neuzen.

Dus, als je een student bent die naar Krakau komt, zorg er dan voor dat je Juwenalia niet mist! Het is een ervaring die je echt niet wilt missen.

juwenalia krakau

Wianki

Wianki wordt gevierd in juni en is een van de meest populaire evenementen in Krakau. Oorspronkelijk was het een heidens religieus feest dat gevierd werd tijdens de zomerzonnewende, eeuwen geleden. In Krakau is het gooien van bloemenkransen in de rivier verbonden met de legende van Wanda, die zichzelf in de Vistula stortte omdat ze niet met een Duitse jongen wilde trouwen.

Tegenwoordig is Wianki een groot feest dat plaatsvindt aan de oever van de rivier, vlak bij het Wawel-kasteel. Er zijn concerten en om middernacht gooien mensen, vooral meisjes, hun bloemenkransen in het water. Als je tot het einde blijft, word je beloond met een prachtige vuurwerkshow. Daarnaast zijn er in het centrum allerlei kleinere concerten en middeleeuwse markten te vinden.

Dus, als je in juni in Krakau bent, moet je Wianki echt meemaken. Het is een unieke ervaring vol muziek, traditie en spektakel! Ook een mooi idee voor een mannenuitje naar Krakau.

wianki festival krakau

Pierogi Festival

Als je op zoek bent naar een traditioneel Pools gerecht, dan moet je pierogi proberen! Deze heerlijke gevulde deegkussentjes hebben zelfs hun eigen festival in augustus. Elk jaar strijden koks om de titel van de lekkerste pierogi van het festival.

Als je wilt genieten van livemuziek en de beste pierogi van je leven wilt proeven voor slechts 1,50 zloty, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Maly Rynek (het kleine hoofdplein). Het is de perfecte plek om deze Poolse lekkernij te ontdekken en een geweldige tijd te hebben. Mocht je in augustus een stedentrip naar Krakau hebben geboekt, dan is het zeker de moeite waard om dit lekker mee te pakken.

Museum nacht in Krakau

De Nacht van de Musea in Krakau vindt meestal in mei plaats, net als het weer heerlijk begint te worden. Het is de perfecte gelegenheid om ’s nachts alle musea en tentoonstellingen te verkennen. Eén keer per jaar openen de musea van Krakau hun deuren voor iedereen die van deze unieke ervaring wil genieten.

Op deze bijzondere avond zijn de beste musea van Krakau gratis te bezoeken, van ongeveer 19.00 uur tot 01.00 uur. Vanwege de populariteit moet je voor sommige musea, zoals het Schindler Museum of het Underground Museum, van tevoren kaartjes reserveren.

Dus als je een kans wilt hebben om enkele van de belangrijkste musea van Polen en zelfs Europa gratis te bezoeken, dan is deze avond echt iets voor jou!

Het Joodse cultuur festival

Het festival vond voor het eerst plaats in 1988 als een serie evenementen die het Joodse verleden en de bijdrage daarvan aan de geschiedenis en ontwikkeling van Polen belichtten. Vandaag de dag is het uitgegroeid tot een van de meest erkende en gewaardeerde culturele evenementen in Polen en zelfs wereldwijd.

Gedurende 10 dagen worden er elk jaar honderden evenementen georganiseerd, zoals workshops, lezingen, discussies, rondleidingen en concerten. Hier kun je genieten van traditionele Joodse muziek en andere jamsessies. Ongeveer 30.000 deelnemers komen jaarlijks naar Kazimierz in Krakau om van dit unieke festival te genieten. Ze luisteren naar 150 artiesten, instructeurs en docenten die hun kennis en ervaringen delen.

Als je geïnteresseerd bent in cultuur, geschiedenis en muziek, is dit festival een must-visit!

krakau film festival

Het Krakau film festival

Het filmfestival van Krakau is een van de oudste in Polen en Europa, speciaal gewijd aan documentaires, animatiefilms en korte speelfilms. Tijdens de acht dagen van het festival kun je zo’n 250 films uit de hele wereld bekijken die meedoen aan de competitie. Naast de films zijn er ook tentoonstellingen, concerten en ontmoetingen met kunstenaars.

Het festival begon al in 1961 en tegenwoordig krijgen de winnaars directe nominaties voor de European Film Academy, een van de meest prestigieuze filmprijzen.

Prijzen van kaartjes:

Voor 17:00 uur: 8 zloty (2 euro)

Na 17:00 uur: 16 zloty (4 euro)

Ticket voor de openingsceremonie: 20 zloty (5 euro)

Ticket voor de prijsuitreiking: 25 zloty (6 euro)

Festivalpassen:

Normaal: 160 zloty (100 zloty voor vroege vogels) – alle vertoningen tussen 28 mei en 4 juni

Met korting: 80 zloty (50 zloty voor vroege vogels)

Dagpas: 45 zloty – alle vertoningen op een gekozen dag tussen 28 mei en 4 juni

Voor meer informatie kun je de officiële website van het Filmfestival van Krakau bezoeken.

krakau draken optocht

Drakenparade Krakau

De legende van de Wawel-draak vertelt over een draak die onder de Wawel-heuvel woonde en de stad Krakau terroriseerde, totdat de slimme schoenmaker Skuba hem versloeg met zwavelgevulde schapen. Deze legende is de inspiratie voor de jaarlijkse Grote Drakenparade.

Tijdens de parade, georganiseerd door het Groteska Theater sinds 2000, komen reusachtige poppen tot leven aan de rivier de Vistula. Het evenement trekt veel toeristen met zijn indrukwekkende muziek, vuurwerk en lichtshows. Het hoogtepunt van de viering vindt plaats na zonsondergang, wanneer gigantische draken, tot 25 meter hoog, over de rivier bewegen met behulp van schepen en jetski’s, begeleid door spectaculaire muziek- en lichteffecten.

Conclusie

Krakau barst van de festivals en culturele evenementen, en elk seizoen brengt iets unieks. In mei is er de Nacht van de Musea, waarbij musea gratis open zijn en bezoekers tot laat in de nacht kunnen genieten van tentoonstellingen en optredens. Ook in mei vindt het Juwenalia festival plaats, waar studenten losgaan met optochten, concerten en feesten, als laatste kans om te genieten voordat de examens beginnen.

Wianki, gevierd in juni, is een van de meest populaire evenementen en combineert oude tradities met moderne festiviteiten. Bloemenkransen worden in de rivier gegooid en de avond eindigt met een spectaculaire vuurwerkshow.

In augustus staat het Pierogi Festival op de agenda, een waar feest voor liefhebbers van deze traditionele Poolse lekkernij. Bezoekers kunnen genieten van livemuziek en heerlijke pierogi voor slechts 1,50 zloty op het Maly Rynek.

Het filmfestival van Krakau, een van de oudste in Polen en Europa, vindt ook plaats in de stad. Gedurende acht dagen worden er zo’n 250 films vertoond, variërend van documentaires tot korte speelfilms. Winnaars krijgen directe nominaties voor de European Film Academy.

Ten slotte is er een jaarlijks festival dat in 1988 begon en het Joodse verleden van Polen viert. Gedurende 10 dagen kunnen bezoekers genieten van workshops, lezingen, concerten en meer, met deelname van ongeveer 30.000 mensen en 150 artiesten en docenten.