La Mercè: Hét festival van Barcelona

mei 17, 2024 | Stedentrips

​La Mercè Barcelona is het grootste festival van de stad, dat jaarlijks plaatsvindt en een veelheid aan kunst- en culturele festiviteiten biedt die zich uitstrekken over het hele stedelijke landschap. Het werd meer dan 150 jaar geleden opgericht en onderscheidt zich sinds 1871 als een officiële stadsfeestdag, ter herdenking van het inaugurele La Mercè-festival dat door de gemeentelijke autoriteiten werd georkestreerd ter ere van de rooms-katholieke feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid.

la merce stedentrip barcelona

​Legende van La Mercè

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de viering van La Mercè een religieuze oorsprong heeft, ter ere van de Maagd van Genade (Mare de Déu de la Mercè), de patroonheilige van het aartsbisdom Barcelona. Als u door de Gotische wijk van Barcelona loopt, vindt u misschien de basiliek gewijd aan de Maagd van Genade… Ze is een groot probleem in deze stad!

“De legende gaat dat in de nacht van 24 september 1218 de Maagd tegelijkertijd verscheen aan koning Jaume I, de heilige Pere Nolasc en de heilige Ramón de Penyafort. Ze vroeg alle drie om een orde van monniken op te richten die zich toelegden op het redden van christenen die door de Saracenen gevangen waren gezet. Het was de tijd van de godsdienstoorlogen

Eeuwen later, in 1687, werd Barcelona getroffen door een sprinkhanenplaag en kwam het in handen van de Maagd van La Mercè. Toen de pest eenmaal was overwonnen, benoemde het stadsbestuur haar tot patroonheilige van Barcelona. De paus bekrachtigde dit besluit echter pas twee eeuwen later, in 1868.

Nadat paus Pius IX de Maagd van La Mercè tot patroonheilige van de stad had uitgeroepen, begon Barcelona in de maand september een festival te vieren. La Mercè kwam pas echt van de grond in 1902, toen het festival onder impuls van Francesc Cambó het model werd voor de festivals die momenteel in heel Catalonië worden gehouden. De geschiedenis van La Mercè zou echter vele hoogte- en dieptepunten kennen die zich uitstrekten tijdens de burgeroorlog en de jaren van Franco.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd het festival verboden door de Franco-regering. Het werd echter nieuw leven ingeblazen na de oorlog en is sindsdien in populariteit blijven groeien.

Tegenwoordig is La Mercè het grootste festival in Barcelona. Meer dan 2 miljoen bezoekers van over de hele wereld nemen elk jaar deel aan de vieringen voor een breed scala aan evenementen, waaronder traditionele Catalaanse dansen, muziek, theater, straatoptredens en vuurwerk.

 

Wanneer is La Mercè?

De data voor La Mercè, het grootste jaarlijkse festival van Barcelona, fluctueren elk jaar enigszins, maar het duurt consequent rond de 5 dagen tegen het einde van september. Aangezien het festival een eerbetoon is aan de Maagd van Genade, wiens feestdag op de 24e valt, zijn de vieringen van La Mercè altijd zo getimed dat ze samenvallen met die datum.

Waar vindt La Mercè plaats?

Het festival bestrijkt de stad Barcelona, met meerdere podia in de stad en andere locaties die een nieuwe bestemming krijgen. Veel plaatsen hebben ‘open huizen’, wat betekent dat je plaatsen binnen kunt bezoeken die je de rest van het jaar misschien niet kunt bezoeken.

Het festival vindt plaats in de straten van Barcelona, op podia die overal in de stad en het uitgestrekte Parc de la Ciutadella opduiken, op hergebruikte evenementenlocaties, op de pleinen, op het strand… overal!

stedentrip barcelona la merce

Wat gebeurt er tijdens La Mercè?

Nou, wat er niet gebeurt, is misschien een gemakkelijkere vraag om te beantwoorden!

Hoogtepunten die u niet mag missen zijn:

Castellers: De beruchte menselijke torens! Er zit een hoop geschiedenis achter deze traditie, maar zelfs zonder dat te weten, is het fascinerend om naar te kijken. Ga naar Plaça de Sant Jaume voor de grote, drukke tentoonstelling van de verschillende buurtteams, die elk strijden om de hoogste torens van mensen te bouwen, soms 6 mensen hoog, voordat ze een kind naar de top en weer naar beneden sturen.

Toptip: Kom minstens 30 minuten voor aanvang naar het plein om zeker te zijn van een plekje. Als je kunt, pak dan een plekje in de schaduw bij een muur of ergens waar je kunt opstappen zonder het zicht van anderen te blokkeren. Het wordt druk en op een zonnige dag is er geen kans op schaduw of verlichting van de hitte van de menigte in de middagzon.

Kom voorbereid met drankjes, snacks en een hoed voor schaduw.

Correfoc: Een vuurpret! Mensen verkleden zich als duivels en rennen door de straten met vuurwerk op stokken, waarbij ze de vonken in de menigte spuiten. Gigantische mascottes paraderen ook door de straten, met vuurwerk eraan. Het is een opwindende ervaring en sommige mensen kiezen ervoor om door de duivels te rennen en in de vonken te dansen.

Toptip: Lange mouwen en broeken worden aanbevolen als je dichtbij wilt zijn, en soms heb je geen keuze omdat ze dicht bij de menigte lopen. Er zijn gezinsvriendelijke correfocs die eerder op de avond worden uitgevoerd dan de levendige versie voor volwassenen.

Vuurwerk: La Mercè zou niet zijn zonder vuurwerk! Meestal zijn er een paar shows tijdens het festival zelf, vaak op het strand, met een laatste adembenemende vertoning boven de magische fontein van Montjuic op de laatste avond. Plaça d’Espanya en de weg naar de fontein vult zich met mensen, wat op zich al een lust voor het oog is. Zeker eentje die je niet mag missen!

Muziek: Het is een festival van cultuur, kunst en muziek, dus het is niet meer dan terecht dat muziek zich in de stad afspeelt op verschillende podia en op elk moment van de dag en nacht. Wat je smaak ook is, je zult zeker iets vinden dat je leuk vindt, of het nu hardcore dansmuziek is om op te raven of zachte klassieke muziek om van te genieten in het park.

Reuzenparade: Waarschijnlijk nog een voor de gezinnen, maar als volwassene geniet ik er ook van om de gigantische figuren door de straten te zien paraderen. Je kunt de parades meerdere keren tijdens het festival zien, of de stationaire reuzen bezoeken om te zien wie ze zijn en wat hun betekenis is.

Sardana: Een traditionele Catalaanse dans uitgevoerd door een groep in een cirkel. De muziek verandert van tempo en de deelnemende teams moeten hun dans aanpassen om de maat van de muziek te behouden. Het is een langzame dans, maar interessant om alle teams te zien strijden op het plein voor de kathedraal van Barcelona.

Wie mag er naar de vieringen?

Iedereen en iedereen. Bewoners, bezoekers, toeristen, de neef van tante Barbara’s buurman… Iedereen is welkom tijdens dit hoogtepunt in Barcelona.

Het leuke van La Merce in Barcelona is dat de stad zelf erg ruimdenkend is en hoewel ze misschien niet dol zijn op het aantal toeristen dat er komt, zijn de mensen erg gastvrij voor mensen van alle rangen en standen. Barcelona is echt een stad waar je jezelf kunt zijn en niemand zal echt met zijn ogen knipperen.

Hoewel sommige festivals gericht zijn op een bepaalde leeftijdscategorie of groep mensen, heeft La Merce voor elk wat wils. Er zijn verschillende evenementen gedurende de dag, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, voor gezinnen met jonge kinderen, jonge volwassenen, oudere volwassenen, individuele reizigers… iedereen!

Waar te verblijven voor La Mercè

Omdat het festival zich over de hele stad uitstrekt, zijn er genoeg gebieden om te verblijven in Barcelona die ervoor zorgen dat je goede toegang hebt tot veel van de festiviteiten.

Mijn locatie in Barcelona is rond Plaça Catalunya of Urquinaona. Deze gebieden zijn centraal gelegen en goed verbonden te voet en met het openbaar vervoer naar de luchthaven, het strand en ruimtes in de stad. Er zijn tal van budgetvriendelijke opties, evenals plaatsen om uit te geven en jezelf te trakteren op een luxe verblijf hier.

Als je midden in de drukte wilt zijn tijdens La Mercè, kies dan voor ergens in de buurt van Plaça de Sant Jaume. Maar let op, de drukte zal groot zijn, en er is een saluutschot om de eerste ochtend van het festival af te trappen, wat je zeker met een knal zal wekken!

La Mercè festival wordt afgesloten met een indrukwekkend vuurwerk op Plaça d’Espanya. Het is een gemakkelijke plek om naartoe te lopen – als uw persoonlijke mobiliteit het toelaat – maar als u hoopt het vuurwerk te zien vanuit het comfort van uw hotel, ga dan naar Hotel Catalonia Barcelona Plaza. Het ligt direct aan het drukke kruispunt waardoor u uitstekende vervoersverbindingen heeft naar de luchthaven en de rest van de stad, evenals een uitstekend uitzicht op het afsluitende vuurwerk vanaf het dakterras.

Wat te dragen naar La Mercè

Er is geen dresscode voor het festival en Barcelona is een zeer accepterende stad, dus je zou waarschijnlijk overal mee weg kunnen komen en niemand zou een tweede blik werpen. Voor bepaalde evenementen, zoals de correfoc-brandloop, wordt er echter advies gegeven om je huid een beetje te bedekken. Dit is puur vanuit veiligheidsoogpunt, aangezien er in wezen vuurwerk in de menigte wordt gespoten.

De geadviseerde kleding voor een correfoc / vuurloop is lange mouwen, broek of pijpen bedekt en, afhankelijk van hoe dichtbij je wilt komen, een hoed en bril. Voor de gezinsvriendelijke correfoc wordt de menigte op veilige afstand gehouden van de enorme sterretjes die vonken spuiten als de duivels voorbij komen. Voor de vuurloop voor volwassenen is vrijwel alles mogelijk en de vonken die in de menigte worden gespoten, zullen je waarschijnlijk te pakken krijgen.

Tip: Draag geen kleding die licht ontvlambaar is, minimaliseer de haarlak en wees erop voorbereid dat de huid kan verbranden.

Ik ben gegrepen door het vuurwerk bij de vuurloop en hoewel het een beetje prikt, heb ik geen blijvende schade opgelopen. Als je van plan bent om in de correfoc te rennen, moet je je echt bedekken.

bebsy barcelona la merce castellers

La Mercè voor gezinnen

Hoewel de meeste festivals waarschijnlijk niet geschikt zijn voor gezinnen en jonge kinderen, heeft La Mercè echt voor iedereen iets te bieden. Er is de hele dag door genoeg te doen op het gebied van kunst en muziek, plus gezinsgerichte activiteiten zoals karakterparades vroeg op de dag.

’s Avonds hebben de meer rauwe activiteiten zoals de correfoc – vuurloop – eerder op de avond een gezinsvriendelijke versie. Hoewel het geen activiteit is waar ik in eerste instantie aan zou denken om een kind mee te nemen, is de kinderversie een stuk tammer en veiliger dan de versie voor volwassenen die een paar uur later plaatsvindt.

La Mercè voor individuele reizigers

Iets waar ik voor mijn eerste bezoek aan La Mercè over nadacht, was of het leuk zou zijn om als soloreiziger te bezoeken. Ik realiseerde me al snel dat ja, het is nog steeds ongelooflijk leuk om alleen naar toe te gaan als je al gewend bent om alleen te reizen.

Het scala aan displays, parades, kunst- en muziekshows kan gemakkelijk op eigen gelegenheid worden genoten, maar als je liever met iemand gaat, kun je altijd rondvragen in het hostel, want ik heb vaak gemerkt dat mijn kamergenoten naar iets gaan dat deel uitmaakt van het festival.

Is La Mercè in Barcelona een bezoek waard?

Absoluut ja! Het grootste festival van Barcelona heeft zoveel te bieden met culturele evenementen, muziek, kunst, vuurwerk en open huizen. Behalve dat het ongelooflijk leuk is om te bezoeken, is het ook een uitstekend excuus om wat tijd door te brengen met het bekijken van de bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Barcelona!