Argentijnse wijnen

mrt 20, 2023 | Rondreizen

Argentinië staat bekend om zijn prachtige landschappen, het Andesgebergte en de pampas, maar wist je dat het land ook beroemd is om zijn wijnen? Argentijnse wijnen hebben de afgelopen decennia een enorme opmars gemaakt op de internationale markt. In deze blog gaan we dieper in op wat Argentijnse wijnen zo speciaal maakt en welke druivenrassen het land produceert.

Geschiedenis van Argentijnse wijnen

De geschiedenis van wijnbouw in Argentinië gaat terug tot de 16e eeuw toen Spaanse kolonisten de eerste wijngaarden aanplantten. Echter, pas in de 19e eeuw, met de komst van Franse immigranten, werd de Argentijnse wijnindustrie nieuw leven ingeblazen. Zij introduceerden nieuwe druivenrassen en technieken, waardoor de kwaliteit van de wijnen aanzienlijk verbeterde.

In de jaren ’90 begon Argentinië zich te richten op de export van wijnen en werden er grote investeringen gedaan in de wijnbouw. Het land richtte zich vooral op het produceren van wijnen van hoge kwaliteit voor de exportmarkt, en met succes. Argentinië is nu de vijfde grootste wijnproducent ter wereld en de grootste producent van wijn in Zuid-Amerika.

Druivenrassen

Argentinië staat vooral bekend om zijn Malbec-druif, een blauwe druivensoort die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. In Argentinië heeft de Malbec-druif echter een geheel eigen karakter ontwikkeld. De wijnen zijn vol, krachtig en hebben een diepe kleur. Malbec wordt inmiddels beschouwd als hét paradepaardje van de Argentijnse wijnbouw.

Naast Malbec worden er ook andere druivenrassen verbouwd in Argentinië, zoals Cabernet Sauvignon, Syrah, Bonarda, Merlot en Tempranillo voor rode wijn en Chardonnay, Sauvignon Blanc en Torrontés voor witte wijn.

Wijngebieden

De belangrijkste wijngebieden van Argentinië zijn Mendoza, San Juan en La Rioja. Mendoza is veruit de grootste en meest belangrijke wijnstreek van het land. Het is gelegen aan de voet van de Andes en heeft de ideale omstandigheden voor wijnbouw, zoals een droog klimaat, veel zonneschijn en een groot verschil tussen dag- en nachttemperaturen. De wijnen uit Mendoza zijn vaak van hoge kwaliteit en hebben een intens fruitige smaak.

San Juan is de op één na grootste wijnregio van Argentinië en staat vooral bekend om zijn Shiraz-wijnen. Het klimaat in San Juan is iets warmer dan in Mendoza, maar nog steeds ideaal voor wijnbouw.

La Rioja, ten slotte, is een kleinere wijnstreek, maar ook hier worden prachtige wijnen geproduceerd, vooral van de Bonarda-druif.

Argentijnse wijnen. Je koopt ze bij De WijnGoeroe

Argentinië het land onze Koninging Maxima lees het verhaal hier