Stedentrip naar Boedapest; op de bucketlist!

jan 5, 2024 | Stedentrips

Boedapest Introductie

Boedapest: meer dan mooi alleen

Boedapest is een unieke combinatie van schoonheid en karakter. De stad is enerzijds verbluffend met haar indrukwekkende gebouwen uit verschillende tijdperken en de uitgestrekte oppervlakte die toch overzichtelijk aanvoelt. Je kunt er eindeloos ronddwalen langs bouwwerken in allerlei stijlen. Anderzijds is Boedapest ook ontspannen en comfortabel, mede dankzij de wereldberoemde thermen die uitnodigen tot relaxen. Kortom een stedentrip naar Boedapest heeft alles in zich wat je wilt van een stedentrip.

De ligging is ideaal met de nabijheid van Wenen – je bent er in 2,5 uur rijden. Ook voor de rest van Europa is Boedapest prima bereikbaar. Maar de stad is méér dan enkel een mooie bestemming. Ze heeft karakter en diepgang. Het iconische vissersbastion is spectaculair, maar vormt slechts het topje van de ijsberg. Boedapest is vooral de geslaagde samensmelting van de vroegere nederzettingen Boeda, Óbuda en Pest tot een kosmopolitisch geheel. 

prachtig budapest stedentrip

Het beste reisseizoen voor Boedapest

In Boedapest heb je warme zomers en kille winters. Elk seizoen kent zo zijn charmes en uitdagingen voor een bezoek.

Het voorjaar van maart tot mei is ideaal. De drukte van de zomer is er nog niet, dus de stad is rustiger en goedkoper. Wel stijgen de temperaturen en neemt de kans op regen toe. Vooral mei en juni zijn nogal nat. Als je maar kort blijft, wil je misschien niet constant een paraplu bij je hebben.

Juli en augustus zijn wat dat betreft beter, al is het dan bloedheet en erg toeristisch. In de regenmaanden september en oktober neemt de drukte weer af en koelt het iets af.

De wintermaanden december-februari kunnen koud en guur zijn. Al met al raden we voor een tripje Boedapest vooral het voor- en najaar aan. Dan is het lekker weer én geniet je van meer rust in de stad!

Hoogtepunten in Boedapest

Boeda en Pest: twee steden, één hoofdstad

Het westen van Boedapest wordt gedomineerd door de heuvelachtige wijk Boeda, goed voor ruim een derde van de oppervlakte. De naam betekent ‘oven’ in het Duits, maar heeft verder geen link met het woord oven. In de middeleeuwen was Boeda een koninklijke residentie, terwijl het vlakkere Pest uitgroeide tot bloeiend handelscentrum.

Boeda was ooit zelfs even de universiteitsstad, al won Pest die status later weer af. Gaandeweg smolten Boeda en Pest samen tot één metropool: Boedapest. Die ontwikkelde zich in de loop der eeuwen tot het culturele en politieke hart van Hongarije. De stad verenigt als het ware het rijke verleden van Boeda met het zakelijke heden van Pest.

stedentrip budapest

Burcht van Boeda en Vissersbastion

Een van de absolute highlightwijken van Boedapest is het Kastelendistrict op de Kasteelheuvel. In deze pittoreske buurt, met uitzicht over de stad, vind je enkele van de mooiste gebouwen die Boedapest rijk is. Het staat dan ook op het verlanglijstje van menig bezoeker. De tijd dat het een insider tip was is echter voorbij. Wil je fraaie kiekjes maken zonder hordes selfiesticks, kom dan vóór 8 uur ’s ochtends.

Hét symbool van de wijk is ongetwijfeld het sprookjesachtige Vissersbastion, met zijn karakteristieke torens en daken in pasteltinten. Maar ook de middeleeuwse burcht van Boeda, de Matthiaskerk en het aangrenzende Budapest History Museum zijn een bezoek meer dan waard. De verzameling gebouwen vormt een architectonische schatkamer die je terug in de tijd voert. Ideaal om te dwalen en vergapen!

Vissersbastion

Het Vissersbastion met zijn sprookjeskastelen is dé must see van Boedapest. Kom bij zonsopgang voor de meest sprookjesachtige sfeer en magische plaatjes zonder de dagtoeristen. Wij deden het een paar keer en kunnen een bezoek bij dageraad niet genoeg aanraden!

Het bastion ligt op de Kasteelheuvel met uitzicht over de Donau en Pest. De naam verwijst naar het vissersgilde dat hier vroeger de wacht hield. Tegenwoordig geniet je op het Vissersbastion vooral van het panorama. De meeste delen zijn gratis toegankelijk, de torens zijn deels betaald.

Zeker de moeite waard is ook de nabijgelegen Matthiaskerk, al is het maar voor de prachtige buitenkant. Je kunt lopen, het OV nemen of de kabelbaan voor de kortste route naar het bastion. Een taxi behoort ook tot de mogelijkheden.

stedentrip budapest fisherman bastion

Burcht van Boeda

Een van de grootste gebouwen in Boedapest is de middeleeuwse Boedaburcht in de gelijknamige wijk. Gelukkig bespaart de kabelbaan je de klim naar de burcht, die ooit dienstdeed als koninklijk paleis. Tegenwoordig huisvest het complex diverse musea zoals de Hongaarse Nationale Galerij, het Ludwig Museum en het Historisch Museum. Je kunt er zo een hele dag rondstruinen!

De huidige burcht stamt uit de 13e eeuw, maar is in de loop der tijd zwaar gehavend en weer opgebouwd in barokstijl. De oorspronkelijke gotische en renaissance elementen gingen verloren. Ook in de Tweede Wereldoorlog liep de Boedaburcht veel schade op, die nadien is hersteld.

Een bezoek aan de majestueuze binnenruimtes met de Gotische Hal, middeleeuwse koninklijke kelders en gigantische balzaal is zeker de moeite waard. Heb je nog tijd over, ga dan ook even langs de indrukwekkende Hongaarse Nationale Galerij.

Grote markthal in Boedapest: een sensatie voor je zintuigen

De Grote Markthal van Boedapest is een waar spektakel voor je zintuigen. Het is er een drukte van jewelste vol geuren en kleuren. Of je nu komt winkelen of rondkijken, slenteren over de levendige markt is een must.

Op de begane grond vind je vooral verse waren zoals vlees, vis, fruit, groente en kruiden. Boven zitten aan de ene kant souvenirwinkels en aan de andere kant snackbars. De wirwar aan indrukken, zowel visueel als qua geur, is best overdonderend maar geeft een goede indruk van het echte Boedapest. Duik de markthal in voor een vleugje traditie en lokale sfeer!

great market hall budapest

Heldenplein en Stadspark

Wandelpark & wellness in het Stadspark

Een aanrader in Boedapest is het Stadspark met het Heldenplein en het sprookjesachtige Vajdahunyad-kasteel. Als je via de statige Andrássylaan komt, heb je al van ver zicht op de heldenbeelden op het plein.

In het park vind je recreatiemeer dat ’s zomers vol ligt met bootjes en ’s winters dienst doet als schaatsbaan. Ook leuk: de wereldvermaarde Széchenyi thermen met maar liefst 21 baden. Elke zaterdag wordt hier feest gevierd tijdens de Sparty Bath Parties.

Kortom, in het Stadspark kun je heerlijk wandelen, varen, zwemmen en zelfs dansen. Het is een oase van groen en ontspanning temidden van de stad. De perfecte plek voor een relaxt dagje Boedapest!

Joodse wijk en de synagoge

De grote synagoge in Boedapest is de grootste van Europa en een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Gebouwd in 1859, werd het een belangrijk joods bedevaartsoord. Het heeft veel schade geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar is sinds 1996 volledig hersteld.

De buitenkant valt op met twee ronde torens met gouden koepels en een lichtgekleurde bakstenen gevel op een rode stenen basis. De hoofdingang is in Moorse stijl, met Joodse symbolen en oosterse motieven.

Binnen zie je meer Moorse details, zware kandelaars en de lessenaar voor de Thora. De synagoge heeft een galerij op het tweede niveau voor vrouwen, terwijl mannen beneden bidden. Het orgel is ook bekend als het eerste in zijn soort.

Een wandeling door de binnenplaats en tuin is ook de moeite waard. Hier zie je de “Tree of Life”-sculptuur ter nagedachtenis aan de Holocaustslachtoffers en de Joodse begraafplaats.

Tips voor jouw stedentrip naar Boedapest

Hoeveel tijd heb je nodig voor een stedentrip naar Boedapest?

Dit hangt af van jouw interesses. De belangrijkste bezienswaardigheden op de kasteelheuvel en rond het parlement kun je in één dag bekijken. Trek minstens een halve dag uit voor een bezoek aan de thermale baden. Mijn advies voor de ideale duur van een verblijf in Boedapest is 3 tot 4 dagen.

Een vignet is verplicht op de Hongaarse snelwegen. Je kunt dit kopen bij het laatste tankstation voor de grens of direct bij de grens. Een vignet voor 10 dagen kost ongeveer €10-11,- (stand van november 2023).

Parkeren kan lastig zijn in Boedapest. Het is aan te raden om een hotel te boeken met een inbegrepen parkeergarage.

Erg leuk en handig: Tuk Tuk stadsrondleidingen door Boedapest

Budapest Tuk Tuk is uniek omdat het een volledig privéervaring biedt: slechts twee personen kunnen op de Tuk Tuk rijden, ze kunnen kiezen waar ze heen gaan of ze kunnen de geplande route naar eigen smaak wijzigen. Tijdens de rit vertelt de chauffeur over de stad en de bezienswaardigheden.

Is een stedentrip naar Boedapest de moeite waard?

Ja! Zeker! Iedereen die Wenen en Praag kent en leuk vindt, zal zich ook thuis voelen in Boedapest. Of het nu gaat om een ​​dagje uit, een weekendje weg of een langere stedentrip – Boedapest heeft veel te bieden en is zeer gevarieerd. Als u op zoek bent naar lekker eten, mooie gebouwen en warm thermaal water, dan vindt u dat in Boedapest.